QO

Amsterdam

QO Amsterdam is een uiterst duurzaam viersterren plus hotel aan de Amstel, nabij het Amstelstation te Amsterdam. Op deze locatie wordt de komende jaren een nieuw dynamisch woonwerkgebied ontwikkeld. In opdracht van Amstelside werkten Mulderblauw architecten, Paul de Ruiter Architects en Arup samen aan het ontwerp voor QO, een van de eerste LEED Platinum gecertificeerde hotels van Europa.

20180702_QO_BS-03

duurzame luxe

Het 288 kamers tellende hotel voldoet aan alle wensen van de kosmopolitische hotelgast van de 21e eeuw: alle luxe en comfort en met de zorg voor de planeet. Dit vraagt om integrale duurzaamheid, zowel op het gebied van energiebesparing als in bedrijfsvoering en verblijfskwaliteit.

Om dit te bereiken is het eerste speerpunt het zoveel mogelijk sluiten van kringlopen, op gebied van energie, water afval en materiaalgebruik. Het tweede speerpunt is een specifiek hotel te ontwerpen dat op vele manieren verbonden is met de locatie en de stad Amsterdam. Deze speerpunten creëren tezamen de ‘sense of place’ van het hotel.

20190512_BS_QO-04

intelligente gevel

Een van de meest zichtbare circulaire elementen van de ‘living building’, is de innovatieve bewegende gevel. Deze ‘intelligente façade’ bestaat uit 1638 bewegende panelen aan de buitenzijde van de ramen die, als de gast niet in de kamer is, reageren op de gewenste temperatuur in samenspel met het buitenklimaat. Zo zorgen ze voor extra isolatie op koelere dagen of laten zonlicht binnenstromen voor verwarming, zodat de kamer altijd op een aangename temperatuur blijft.

maximale energiebesparing

De revolutionaire klimaatbeheersing zorgt voor minder energieverbruik voor verwarming (65%) en koeling (90%). Een gevel als deze is uniek in de wereld en zorgt er ook voor dat het gevelbeeld dynamisch is en continu verandert onder invloed van de wensen van de gast, het weer, de tijd van de dag en de tijd van het jaar.

QO_Amstelkwartier

natuurlijk licht

Het gebouw bestaat uit een compacte kern van logistieke faciliteiten, waaromheen zich de verblijfsruimtes met zo veel mogelijk daglicht bevinden. 80% van de lichtvoorziening in het gebouw komt van natuurlijk daglicht. De hotelkamers zijn voorzien van glas over de volledige hoogte voor ruimtelijke kwaliteit en een adembenemend uitzicht.

gesloten cirkels

De overgebleven benodigde energie wordt zelf opgewekt. Grijs water wordt gebruikt voor toiletspoeling, regenwater voor de kruiden in de kas op het dak. Warmte uit afgevoerde ventilatielucht wordt opgevangen en weer opnieuw gebruikt. Materiaalgebruik wordt waar mogelijk beperkt door slim te ontwerpen. De benodigde materialen worden zoveel mogelijk gerecycled toegepast en zijn bij voorkeur afkomstig van lokale leveranciers en fabrikanten.

20180308 QO-43_DWkas

rooftop greenhouse

 

De kas op het dak van het hotel maakt gebruik van nieuwe technologieën en combineert deze met principes uit de natuur om groenten en fruit te verbouwen en vissen te kweken. Zo wordt er een aquaponics systeem toegepast waarin planten en vissen gezamenlijk worden gekweekt in een circulerend ecosysteem.

20170922_BS_Amstelkwartier-05
20180308 QO-35_DW
Greenhouse
20180308 QO-42_DW

aquaponics

lokaal geteeld

Amsterdam

Op alle plekken in het hotel, van de publieke restaurant- en vergaderlagen, de intiemere gangen en hotelkamers tot en met de skybar op de bovenste verdieping, wordt gezocht naar een specifieke relatie met de stad. Het toepassen van lokale materialen, de lokale (voedsel)productie, de relatie met het veranderlijke Nederlandse klimaat en de ruimtelijke, sociale verbondenheid met buurt en stad, zorgen ervoor dat het hotel geen generieke, inwisselbare halte wordt. In alle ontwerponderdelen ontleent QO Amsterdam zijn unieke karakter aan de plek, waardoor de hotelgast zich gedurende zijn verblijf een tijdelijke inwoner van Amsterdam waant.

tilleman_20180214-0060
20190512_BS_QO-07
20190512_DW_QO-16_bijgesneden
QO_Original Twin

project details

 • Programma

  288 hotelkamers
  18.500 m² hotel
  4.000 m² parkeergarage
  LEED Platinum certificatie

 • Opdrachtgever

  Amstelside

 • In samenwerking met

  Paul de Ruiter Architects
  Arup
  J.P. van Eesteren
  Croonwolter&dros
  4Building
  Van Rossum

 • Interieur

  Tank
  Conran and Partners

 • Fotografie

  Muriel Janssen
  Today's brew
  Ronald Tilleman

 • Fase

  Opgeleverd in Q1 2018

20180608_BS_Bergendal-79

Nothing pleases us more than enjoy some great food together!

 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.