Indigo – Palace Noordeinde

Den Haag

In opdracht van Borealis Hotel Group transformeerde Mulderblauw architecten in samenwerking met HUGO interieurvormgeving het monumentale pand aan het Noordeinde 33 in Den Haag naar een luxe boetiekhotel.

Indigo_BS-09 kopie

ambachtelijke details

Een hoofdkluis met een verdiepingshoge ronde kluisdeur, kluizen, glas-in-lood ramen, natuurstenen tegels, plinten en vensterbanken zijn originele onderdelen waar tijdens het ontwerp rekening mee gehouden is.  

goudstaven

Het historische pand, recht tegenover Paleis Noordeinde, dateert uit 1884 en bezit veel karakteristieke elementen en ambachtelijke details.

Het heeft een rijke geschiedenis als agentschap van De Nederlandsche Bank, waarvan veel originele elementen nog aanwezig zijn. Een tot de verbeelding sprekend verhaal is dat de Nederlandse goudvoorraad in de hoofdkluis van deze bank gelegen heeft.

Indigo_BS-45_new
Indigo_BS-44
the Vault

In de grote kluis onder het hotel is luxe meetingroom ‘The Vault’ ontworpen; een ideale plek voor vergaderingen of lezingen, op een plek die barst van historie

Indigo_BS-33
speakeasy

Direct voor de grote kluis is een speakeasy voor de hotelgasten gemaakt. Het gerucht gaat dat er vroeger een directe verbinding is geweest tussen de Nederlandsche Bank en Paleis Noordeinde. Volgens de verhalen kwam deze gang uit in de speakeasy, die om deze reden de naam ‘Gold Bar’ draagt.

Indigo_BS-110

entree restaurant

Het huidige gebouw bestaat uit drie delen, die middels het optrekken van een nieuwe, art deco gevel tussen 1925 en 1927 tot één geheel zijn gesmeed. De gevels aan de Heulstraat, Noordeinde en Paleisstraat zijn beschermd stadsgezicht.

Desalniettemin heeft Mulderblauw toestemming gekregen om aan de zijde van het Noordeinde een nieuwe historiserende entreedeur te maken.

BS_Noordeinde_kleur-14
BS_Noordeinde_kleur-12
BS_Noordeinde_kleur-17

Noordeinde

gevel aan het Noordeinde

gevel aan het Noordeinde

opbouw

Aan de achterzijde van het gebouw is een opbouw van twee verdiepingen gemaakt. Deze nieuwe toevoeging is opgebouwd uit een bronskleurige vliesgevel die in materiaal aansluit op de bestaande, bronzen kozijnen.

Indigo_BS-116

complex ontwerp

Dankzij de uitzonderlijk hoge verdiepingshoogten op de begane grond was het mogelijk om entresol kamers op te nemen in het ontwerp. Deze kamers hebben een tussenverdieping, waarbij het slaapgedeelte zich op de hoger gelegen verdieping bevindt en uitkijkt op de volledig hoge vide.

Door de karakteristieke elementen, hoogteverschillen en de algeheel bijzondere constructie, was de transformatie een complexe opgave. Het gebouw is opgeleverd in februari 2018. Na jaren leegstand is het pand eindelijk weer toegankelijk voor het publiek. 

Indigo_BS-29
Indigo_BS-90
Indigo_BS-07
Indigo_BS-41
Indigo_BS-103
Indigo_BS-111_luchten

entree

hotelkamers

historische elementen

meetingroom 'The Vault'

historische elementen

tegenovergelegen Paleis Noordeinde

project Details

 • Programma

  63 kamers
  3.600 m² BVO

 • Formule

  Hotel Indigo
  InterContinental Hotels Group

 • Opdrachtgever

  Borealis Hotel Group

 • In samenwerking met

  HUGO interieurvormgeving

 • Fotografie

  Muriel Janssen

 • Fase

  Opgeleverd

Did you know Mulderblauw respresents an array of 15 nationalities?

 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.