Zorgwoningen Adelaarkerk

Leeuwarden

Hoe we een strenge buurt zachter en vriendelijker doen aanvoelen.

In de wijk Bilgaard in Leeuwarden komt op de voormalige locatie van de Adelaarkerk een zorgcentrum met in totaal 67 zorgwoningen. Met dit plan komt er weer een duidelijk perspectief op een levendige invulling van het al zo lang leegstaande kavel aan De Jokse.

Leeuwarden_02__crop

zorg voor elkaar

Het project betreft huisvesting voor verstandelijk beperkte jongvolwassenen, waarbij er 67 éénpersoons woningen worden gerealiseerd, verdeeld over twee woongroepen. De woongroepen krijgen een eigen woonkamer en diverse ondersteunende faciliteiten zoals een keuken en een fietsenberging.

Er is een gezamenlijke dagbestedingsruimte, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten door samen deel te nemen aan diverse activiteiten. De dagbestedingsruimte en de toegangen tot de zorgwoningen grenzen aan een patio. De twee huiskamers op de begane grond hebben ieder een tuin grenzend aan De Jokse.

zachte vormen

De stedenbouwkundige opzet van de wijk kenmerkt zich door een sterk repetitief patroon van haaks op elkaar staande gebouwen. Binnen dat patroon heeft het kavel van het zorggebouw een bijzondere positie. De opzet van het plan betreft een alzijdig gebouw; zij heet je in alle richtingen welkom. De afgeronde hoeken en de materialisatie geven het gebouw een zacht voorkomen.

Leeuwarden_01__LR

mooi met de jaren

In de gevelopbouw is gekozen voor een horizontale belijning die de zachte vormen van het gebouw benadrukt. Qua materialisering passen we duurzame materialen toe die mooi verweren; baksteen voor de gevelbanden en verduurzaamd hout voor de panelen tussen de kozijnen.

Aan de oostzijde, tegenover de appartementen, is het gebouw vier verdiepingen hoog. Aan de westzijde trapt het gebouw af om zo een prettige aansluiting te vinden bij de eengezinswoningen aan die zijde.

Leeuwarden_03__LR

project details

  • programma

    67 éénpersoons woningen
    3.780 m² BVO

  • Opdrachtgever

    SVE Groep

  • Visualisaties

    Vaes Visuals

  • Fase

    Definitief ontwerp

20180608_BS_Bergendal-79

We doen niets liever dan samen eten!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.