Ampèrestraat

Hilversum

Oudbouw in een nieuw jasje: hoe we een historische sigarenfabriek klaarstomen voor de toekomst.

nijverheid

De stad Hilversum is trots op de industriële historie. Een van de buurten die rijk is aan historische gebouwen, is de Electrobuurt. Markant is het pand aan de Ampèrestraat, dat tot 1949 dienstdeed als sigarenfabriek. In ons plan nemen we dit pand onder handen en gaan we de uitdaging aan een toekomstbestendig gebouw neer te zetten. Eentje die de historische wijk eer aandoet.

Hilversum_2_fin_n

herstel en historie

Door een hevige brand in het voorjaar van 2020 zijn delen van de voormalige fabriek zwaar beschadigd. Tussen de bouwdelen die bewaard zijn gebleven, hebben we nieuwbouw ontworpen die sterk is geïnspireerd op de historische vorm.

Hilversum_3_fin_n_entree

entree

De entree van het complex bevindt zich aan deze zijde. Via de entree bereik je onder andere de zorgkamers – woningen voor ouderen met grote zorgbehoefte – en ondersteunende functies als een sportzaal en petit café.

Hilversum_2_fin_n

opbloeien

Wanneer je het complex via de zijkant betreedt, kom je direct in de nieuwe, groene binnentuin. Deze richten we in als ‘generatietuin’; een mooie, openbare buitenruimte, die ontmoeting tussen de bewoners en de buurt stimuleert.

Los van een fijn uitzicht zorgt de beplanting voor biodiversiteit en verkoeling op warme dagen. Daarnaast bouwen we in deze binnentuin ook een paviljoen, waarin een tweede, kleinschalige zorginstelling huist.

Hilversum_1_fin_n

project details

 • programma

  70 zorgkamers met ondersteunende functies
  6.700 m² BVO

 • Opdrachtgever

  SVE Group

 • in samenwerking met

  Pieters bouwtechniek
  Overdevest Adviseurs
  Loos van vliet
  MEES ruimte&milieu

 • visualisaties

  Vaes Visuals

 • Fase

  Schetsontwerp

Did you know Mulderblauw has been around for 32 years?

 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.