NL EN

The niu Fender


Op een unieke locatie in Amsterdam, gelegen aan het water en op het Cruquiuseiland, bevindt zich the niu Fender. Dit hotel is gevestigd in het nieuwgebouwde Amsterdam City Harbour Hotel, een gebouw dat wij eveneens hebben ontworpen (lees hier meer). In opdracht van Novum Hospitality maken wij het ontwerp van verschillende 'the niu' hotels in Nederland en Duitsland. the niu Fender is het tweede 'the niu' hotel in Nederland. 

Zoals bij ieder the niu hotel, speelt ook bij the niu Fender de locatie en de geschiedenis van de omgeving een grote rol bij het interieurconcept. Het Cruquiuseiland is in 19e eeuw aangelegd voor de uitbreiding van de Amsterdamse haven. Cruquius was een ruig gebied, waar bedrijven en industrieën gericht op ambacht, zoals metaal, verf, emaille en olie, zich vestigden. Het oostelijke deel van het Cruquiusgebied bleef na de jaren negentig nog industrieterrein. Inmiddels wordt gewerkt aan een transformatie tot woon-, werk- en recreatiegebied, met behoud van het het robuuste, industriële karakter.

De materialen die wij in het ontwerp gebruiken, vertellen het industriële geschiedenisverhaal van dit gebied. Refererend aan de grote distributiehallen en opslagloodsen in het gebied is het robuuste beton in het zicht gelaten. Bovendien doet het veelvuldig houtgebruik ons denken aan de oude dokken in de haven. Andere gebruikte elementen die het industriële concept tot leven brengen zijn blauwstaal, stalen rasterwerken en het gebruik van gaas. 

Om contrast te creëren met de ruwe basis hebben wij gekozen voor meer verfijning in de afwerkingen. Deze afwerkingen zijn geïnspireerd op de ambachtelijke bedrijven in het gebied, met als resultaat een klassieke kleurencombinatie van donkergroen en okergeel. Om het kleurenpallet en de materialen compleet te maken, hebben we geglazuurde materialen en oppervlakken toegevoegd aan het ontwerp. De emaille bedrijven uit het Cruquiusgebied hebben ons geïnspireerd om unieke badkamertegels te ontwikkelen in samenwerking met Mosa. Deze tegels met emaille look & feel zijn speciaal ontworpen voor the niu Fender. 

Het hotel beschikt over een restaurant, bar, café & lounge en een vergaderruimte. Het concept is zichtbaar in alle delen van het hotel: zowel de publieke ruimten als de kamers. Dankzij het comfortabele meubilair, de prachtige locatie en het uitgebreide programma is niu Fender een perfecte uitvalsbasis voor zowel leisure als business doeleinden. 

Van restaurant tot kamer heeft het hotelontwerp een rauwe en sobere basis met rijke kleuren en verfijning in de details. Op deze manier resulteert het verhaal van het Cruquiuseiland in een gelaagd, eigentijds hotelontwerp. 

 

project details
246 kamers
12.740 m² BVO
The niu
Novum Hospitality
Mosa
Opgeleverd