NL EN

Renaissance Amsterdam Schiphol Airport


In opdracht van International Hotel Capital Partners heeft Mulderblauw het ontwerp gemaakt voor het direct aan het Amsterdamse Bos gelegen hotel Renaissance Amsterdam Schiphol Airport. 

Het nieuwbouwhotel telt 250 kamers en ligt, zoals de naam al doet vermoeden, op steenworp afstand van luchthaven Schiphol. Renaissance Hotels is een van de luxere lifestyle brands van hotelketen Marriott, en richt zich op de zakelijke reiziger die waarde hecht aan lokale, verrijkende ervaringen tijdens het verblijf. Storytelling is essentieel om voor de gasten een betekenisvol en uniek verblijf te creëren. De publieke ruimten van het hotel omvatten een destination fine-dining restaurant, destination cocktailbar, diverse vergaderfaciliteiten en een 24-uurs fitness. 

Het gebouw bestaat uit een compositie van opbouwende volumes die een centrale binnenplaats omsluit. De gevel van het hotel is bekleed met een lichte, bonte baksteen met veel reliëf en verspringende metselwerkverbanden. De ramen van de hotelkamers zijn geaccentueerd door messing zijpanelen, verfraaid met een abstract patroon van bladeren. Dit patroon verwijst op subtiele wijze naar het naastgelegen Amsterdamse Bos. 

Om direct bij binnenkomst een open en gastvrije sfeer te creëren, hebben wij gekozen voor een dubbelhoog plafond bij de entree van het hotel. De openbare ruimten zijn zowel visueel als fysiek met elkaar verbonden door een ‘straat’, die dankzij een verlaagd plafond een warm en intiem gevoel biedt. In deze straat zijn het restaurant, de bar, de receptie, de vergaderfaciliteiten en de liften naar de kamerverdiepingen te vinden.  

Om een unieke en betekenisvolle ervaring te verwezenlijken, zijn drie verhaallijnen gebruikt als uitgangspunt voor de look & feel van het interieur: 

  • Het Amsterdamse Bos, gebouwd in de jaren ’30; 
  • De Stijl, een Nederlandse kunstbeweging die wereldwijd ontwerpers heeft beïnvloed, met Piet Mondriaan als de meest bekende kunstenaar, 1917 – 1931;
  • De Amsterdamse School, een expressionistische architectuurstijl die populair was in de periode 1910 – 1930.  

Vanaf het moment dat gasten het hotel binnenkomen, worden zij omarmd door het serene, ontspannen gevoel van een wandeling door het bos. Het interieur kent een donkergroen kleurenpallet gecombineerd met veelvuldig houtgebruik en messing accenten, met een kalme en uitnodigende sfeer als resultaat. De mix van de drie thema’s zorgt voor een gelaagdheid die het interieurontwerp verrijkt. Bovendien is het unieke ontwerp een weerspiegeling van de geschiedenis én het heden van de omgeving, wat resulteert in een krachtige ‘sense of place’. 

De drie thema’s komen tot leven in meubels, afwerkingen, artwork en verlichting. Opvallende lijnpatronen en fascinerende, grafische elementen zijn gebruikt in behang, headboards en kunst. De signage, geïnspireerd op jaren ’30 typografie, leidt de gasten naar de gewenste bestemming. Intrigerende lichtstralen bootsen het mysterieuze lichtspel in een donker bos na. De kamers bieden de gasten veel daglicht en een rustgevend uitzicht op het Amsterdamse Bos. Ze zijn eigentijds en luxueus ingericht en geven de gasten het gevoel in een ‘home away from home’ te verblijven.

project details
250 kamers  
13.425 m² BVO
550 m² restaurant en bar
350 m² vergaderruimte
480 m² patio
150 parkeerplaatsen
Marriott
Renaissance Hotel
International Hotel Capital Partners
ML Hospitality
Slavenburg Bouw
Pieters bouwtechniek
Overdevest Adviseurs
Amsterdam Signpainters
Opgeleverd in september 2018