NL EN

Holiday Inn Express Amsterdam City Hall


Caransa Groep en Borealis Hotel Group nodigden Mulderblauw uit het ontwerp te maken voor een nieuwbouwhotel aan de Valkenburgerstraat in Amsterdam. Dit 89 kamers tellende hotel staat onder de vlag van de Holiday Inn Express formule en is in mei 2018 opgeleverd.  

Dit nieuwe hotel vult de stedenbouwkundige opening aan de Valkenburgerstraat op, waardoor deze belangrijke verbindingsweg tussen het centrum van Amsterdam en de IJtunnel een visueel geheel vormt.  

Het eerste van de in totaal drie bouwvolumes heeft de gevel aan de voorzijde van het pand. De gevel valt op door de vriendelijke, ambachtelijke materiaalkeuze: een lichte handvorm baksteen gecombineerd met houten kozijnen. De verdiepingshoge gevelplint is gemaakt van warm grijs beton, en maakt samen met de metallic felsplaten van de kap het harmonische ton-sur-ton kleurenpalet van de gevel compleet.

Het centrale deel van dit gebouw bestaat, in tegenstelling tot het zeven verdiepingen tellende eerste volume, uit twee etages. De opening die door deze ontwerpkeuze ontstaat, biedt woningen aan het oostelijk gelegen Nieuwe Grachtje ruimte en licht.

Daarnaast nodigde deze keuze uit om de centrale gevels te voorzien van andere materialen dan de voorgevel, zodat een verrassend contrast binnen het ensemble is gecreëerd. Deze centrale gevels zijn opgebouwd uit een warme tint metallic felsbeplating in een verspringend patroon. Dit patroon is in harmonie met de verspringingen in de bakstenen gevel, en de gekozen kleur geeft het hart van het gebouw een warm en visueel kalm karakter.

Het laatste bouwvolume is direct gelegen aan de Uilenburgergracht en biedt een prettig uitzicht over het water. De drie bouwdelen zijn met elkaar verbonden door glazen brugdelen, waardoor de drie volumes één geheel vormen. Het ontwerp reageert in hoogte op de gebouwen in de omgeving en springt door de warme kleur- en materiaalkeuze in het oog van voorbijgangers.

Holiday Inn Express Amsterdam City Hall Muriel Janssen
Holiday Inn Express Amsterdam
project details
89 kamers
3.175 m² BVO
Holiday Inn Express
NOVA Valkenburgerstraat
Caransa Groep
Borealis Hotel Group
Hillen & Roosen
Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
Overdevest Adviseurs
Opgeleverd mei 2018
Holiday Inn Express Amsterdam
Holiday Inn Express Amsterdam
Holiday Inn Express Amsterdam
Holiday Inn Express Amsterdam City Hall Muriel Janssen
Holiday Inn Express Amsterdam City Hall Muriel Janssen